Τα Νέα του ΕΣΕΔΑ

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιριων Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων, τον οποιο εκπροσωπω, η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 4ο NPL Summit με θεματολογία τόσο επίκαιρη και συμμετέχοντες ομιλητές εκλεκτούς και ευχαριστω θερμά για την πρόσκληση αυτή.

Η δραστηριοποίηση της αγοράς των Servicersεπιτάχυνε την υλοποίηση της στρατηγικής των τραπεζών για την οριστική απαλλαγή τους από το υφιστάμενο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Οι servicers διαχειρίζονται σήμερα συνολικά δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 120 δις ευρώ.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών χαρτοφυλάκια 45 δις ευρώ, GBV (Gross Book Value).

Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα σαφέστατα πιο έμπειρο οικοσύστημα διαχείρισης NPL που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον είτε για νέους είτε για παλιούς επενδυτές στην αγορά των NPL.

Και σε αυτό το οικοσύστημα, σπουδαίο κομμάτι αποτελούν οι εταιρίες του ΕΣΕΔΑ, οι οποίες διαθέτουν την τεχνογνωσία, και την εξειδίκευση που χρειάζονται οι servicers για την επικοινωνια με τη βαση των οφειλετών.

Mε ανθρωπινο δυναμικό 1.000 υπαλληλων, επικοινωνούμε καθημερινά με χιλιάδες δανειολήπτες και επιστρέφουμε πίσω στους servicers μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ή αιτήματα για ουσιαστικές λύσεις συμβατές με τις οικονομικές δυνατότητες των δανειολήπτων.

Στο επίπεδο της Ευρωπαικης Ενωσης, ο Fenca, o Ευρωπαικός σύνδεσμος των εταιρών απαιτησων, εργάζεται συστηματικα με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι επεξεργάζονται μια σειρά από κύρια θέματα για την αγορά των NPLs όπως:

NPL Directive – Ρυθμιστικά θέματα

  • Regulating Credit Servicers and Credit Purchasers
  • Secondary Market forNPLs  - Τα θέματα της δευτερογενής αγοράς
  • EU-wide pass porting and authorization system for Credit Servicers
  • Increased borrower protection
  • Increased information obligation
  • Fees for credit servicing (MCD und CCD)
  • Bailiffs, notaries and lawyers are within the scope

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαμόρφωσε νέες συνθήκες, μετριάζοντας τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η ενεργειακή κρίση επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελώντας τροχοπέδη, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και τις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία λειτουργεί αποτρεπτικά για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους αντίστοιχα.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους αναμένονται μια σειρά από πωλήσεις χαρτοφυλακίων σχεδόν από όλα τα asset types.

Σε consumer unsecured portfolios σχεδόν 5b (TOTAL CLAIMS)  είναι προς πώληση τόσο από την πρωτογενή όσο και την δευτερογενή αγορά.

Είτε αφορούν one off transactions είτε τιτλοποιησεις χαρτοφυλακίων.

Αντίστοιχα αναμενόμενα deals έρχονται και στον κλάδο του τουρισμού SB loans αλλά και χαρτοφυλάκια στεγαστικών δάνειων.

O κλάδος των REO επίσης εμφανίζει έντονη κινητικότητα δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες αλλά προσφέροντας και μια ολιστική διαχείριση αυτών των χαρτοφυλακίων που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένα σαν NPL loans….

Η ανάγκη των προηγούμενων ετών για αποτελέσματα και εξιδείκευση ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της συμπληρωματικότητας μεταξύ των εταιριών collection και των servicers

Αστάθμητοι παράγοντες που δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί στα businessplan των εταιριών μας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση  και η δραστική επιρροή του στο μέσο κόστος διαβίωσης.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που περιβάλλει την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία νέων NPLs

Με το συνολικό ιδιωτικό χρέος να έχει ήδη ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ –χωρίς μάλιστα στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές μεταξύ ιδιωτών αλλά και οι απλήρωτοι λογαριασμοί σε εταιρείες– ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει: θα δημιουργήσει το πληθωριστικό κύμα νέα έκρηξη απλήρωτων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες;

Η πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αυξηθεί εξαιτίας των ακόλουθων συγκυριών:

  1. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις «βγαίνουν» από τα προγράμματα επιδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων (τα περίφημα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2») και μπαίνουν ή έχουν ήδη μπει στην περίοδο υποχρεωτικής καταβολής των συμφωνημένων δόσεων. Μένει να φανεί πόσοι από τους δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που μπήκαν στα δύο προγράμματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτές τις ρήτρες.
  2. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τον Ιούνιο ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Η υπόθεση «επιστρεπτέες προκαταβολές» αφορά ένα άθροισμα υποχρεώσεων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. Ηδη από τον Μάρτιο έχει ανακοινωθεί η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής στους 96 μήνες, ήτοι στα 8 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους 700.000 επαγγελματίες θα κουβαλούν μια ακόμη δόση μέχρι το τέλος της δεκαετίας
  3. Τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, επαγγελματίες και νοικοκυριά τους αντιμετωπίζουν με ρυθμίσεις. Μόνο που μετά τις ρυθμίσεις ακολουθούν νέοι φουσκωμένοι λογαριασμοί καθώς οι πολύ υψηλές τιμές παραμένουν, με αποτέλεσμα να «διπλώνουν» οι καταβολές και προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. 
  4. Καθώς προχωράμε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα ειδοποιητήρια για τους φόρους της φετινής χρονιάς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς, με την πίεση των πολύ αυξημένων τιμών, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα θέσουν προτεραιότητες: η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι προηγούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος, ακολουθούν οι ρυθμίσεις ή οι υποχρεώσεις των τραπεζών, ενώ για το… τέλος μένουν ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Στο νεό πλαίσιο αυτό, η αγορά μας καλείται να προσαρμοστεί άμεσα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που την περιβάλλουν, και  απαιτουν τον επανα-προσδιορισμο της συνεργασιας των servicers με τις εταιριες collection

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου, και ειμαι βέβαιος ότι θα εξαχθούν αξιόλογα και χρήσιμα συμπεράσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 Aggelidis


Ανοικτή Γραµµή Επικοινωνίας