Τα Νέα του ΕΣΕΔΑ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΣΕΔΑ 

 

«Δεν είμαστε εισπρακτικές εταιρείες.

Πρώτοι ζητούμε ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπει τάξη στο θεσμικό χάος».

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την πρώτη δημόσια παρουσία του Συνδέσμου.

Σκοπός της παρουσίασης του ΕΣΕΔΑ ήταν η ενημέρωση σχετικά με την ταυτότητα του Συνδέσμου, το ρόλο του, το αντικείμενο λειτουργίας του και τη χρησιμότητά του. Ο ΕΣΕΔΑ καταδίκασε τα απαράδεκτα φαινόμενα και πρακτικές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας τις εταιρείες-μέλη του. Τέλος, ο ΕΣΕΔΑ ενημέρωσε σχετικά με τις προσπάθειές του να συμβάλει στη δημιουργία σαφούς, διαφανούς και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο κ. Δημήτρης Ψαράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΣΕΔΑ στην εισαγωγή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς οι δέκα ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, δημιουργήσαμε τον ΕΣΕΔΑ το 2005, με σκοπό να θέσουμε, από κοινού, ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, να εισάγουμε τεχνογνωσία από τον ευρωπαϊκό συλλογικό μας φορέα, την FENCA, και να ορίσουμε έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο πρέπει να ακολουθεί πιστά κάθε μέλος μας. (…) Ήδη από το 2006, προσεγγίζουμε τα όργανα της πολιτείας και έχουμε καταθέσει τις θέσεις και απόψεις μας για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας για τις εταιρείες του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων, ενώ εντός του 2008 καταθέσαμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας. Επίσης, πρόσφατα υποβάλλαμε την πρότασή μας σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα βάλει τάξη στη σημερινή σύγχυση και ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του κλάδου (…) Είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η πολιτεία άρχισε να κατανοεί την ανάγκη να ρυθμίσει την αγορά μας και να βάλει κανόνες καθώς και να γίνει αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλαμε».

Ο κ. Γιώργος Παπασταματίου, Γραμματέας Δ.Σ. του ΕΣΕΔΑ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ΕΣΕΔΑ σημείωσε πως: «οι δέκα εταιρείες του συνδέσμου μας απασχολούν στο σύνολό τους 2.500 εργαζόμενους που εκπαιδεύονται με βάση πιστοποιημένα προγράμματα διεθνούς εφαρμογής. Οι μεγαλύτεροι και πιο αξιόπιστοι πιστοδοτικοί οργανισμοί και εταιρείες είναι πελάτες μας. (…). Οι εταιρείες-μέλη του ΕΣΕΔΑ δεν λειτουργούν με το χαρακτήρα της είσπραξης. Δεν εισπράττουν και δεν διαχειρίζονται χρήματα, αλλά αντίθετα επικοινωνούν και ενημερώνουν τηλεφωνικά και μόνο τους οφειλέτες, προτείνουν αμοιβαία επωφελείς τρόπους διακανονισμού των οφειλών τους και ανταποκρίνονται στα αιτήματά των καταναλωτών για να βρουν το ευνοϊκότερο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στον πελάτη και τον καταναλωτή. (…). Ήδη, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης ο ΕΣΕΔΑ και τα μέλη του πρότειναν σε θεσμικά όργανα ενέργειες που θα διευκολύνουν τον δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες που συναντώνται. Αυτό πηγάζει από την γνώση της επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση του προβλήματος και την διαμόρφωση κατάλληλης πρότασης, επωφελούς για τον καταναλωτή και τον οργανισμό παροχής της πίστωσης. Άλλωστε οι προτάσεις αυτές έχουν στηριχτεί στην καθημερινή επαφή με τους καταναλωτές που κατά χιλιάδες κρίνουν το έργο μας.».

 

- ΤΕΛΟΣ -

Σχετικά με τον ΕΣΕΔΑ

Ο ΕΣΕΔΑ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων) δημιουργήθηκε το 2005 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων. Σκοπός του ΕΣΕΔΑ είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση της αγοράς στην οποία εξειδικεύεται και τη σωστή εφαρμογή του. Σήμερα, οι εταιρείες-μέλη του ΕΣΕΔΑ απασχολούν περίπου 2.500 εργαζόμενους. Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου συνεργάζονται με όλες τις μεγάλες πιστοδοτικές εταιρείες και οργανισμούς και τηρούν απαρέγκλιτα αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας. Ο ΕΣΕΔΑ είναι μέλος του FENCA, του συλλογικού ευρωπαϊκού οργάνου των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.


Ανοικτή Γραµµή Επικοινωνίας